Kippen kunnen tellen


Kuikens die nog maar 3 à 4 dagen oud zijn kunnen optellen en aftrekken. In een wetenschappelijk onderzoek werd getest of jonge kuikens konden bepalen hoeveel plastic balletjes ze voor zich hadden liggen.

In natuurlijke omstandigheden leven kippen en kuikens in kleine groepen. Het is waarschijnlijk dat het kunnen optellen op zo’n jonge leeftijd van levensbelang voor ze is.
Moederkip en kuikens. Foto: Compassion in World Farming / Gordon Ratcliffe

Een ander onderzoek wijst uit dat een aantal soorten apen en honden ook kunnen tellen en dat ‘apen in hun hoofd op bijna dezelfde manier optellen als universiteitsstudenten!’

Varkens zijn computers te slim af

Op sommige varkensboerderijen wordt een geautomatiseerd systeem gebruikt voor het voeden van zwangere zeugen. Elke zeug krijgt een halsband om die ervoor zorgt dat elke zeug haar eigen portie eten krijgt. Het is niet verbazingwekkend dat sommige zeugen de halsband probeerden af te krijgen. Maar andere slimme varkens kregen door dat als ze een afgeworpen halsband meenamen naar de voederruimte ze een extra maaltijd kregen!

De boer moest de varkens die hun halsband hadden afgeworpen een nieuwe geven, anders zouden ze helemaal geen eten krijgen. Het Tv-programma ‘Clever Critters’ heeft deze varkens gefilmd en het filmpje kun je hier bekijken:In de clip wordt verteld dat de zeugen één maaltijd per dag krijgen. Ze hebben ook stro tot hun beschikking, iets wat heel belangrijk is voor varkens. Maar blijkbaar hebben sommige van de varkens toch nog honger en zoeken ze een manier om zichzelf te vermaken tijdens hun zwangerschap. Het is bewonderenswaardig om te zien hoe ze hun intelligentie gebruiken en het systeem zo te slim af zijn!Varkens zijn intelligent en nieuwsgierig en hebben een interessante 
leefomgeving nodig. Foto: Compassion in World Farming / Martin Usborne


"Een kat kijkt neer op de mens, een hond kijkt op tegen de mens,
maar een varken kijkt de mens recht in zijn ogen 
en ziet zijn gelijke." 
Winston Churchill