Over dit weblog

We weten het eigenlijk allemaal. Dieren hebben gevoel. Net als mensen kunnen ze pijn ervaren en bang of vrolijk zijn. Net als mensen willen ze voor hun jongen zorgen, zijn ze zich bewust van de dieren om hen heen en van veranderingen in hun omgeving. Voorbeelden zijn er meer dan genoeg. Denk maar aan de hond die blij met zijn staart kwispelt als zijn baasje thuis komt. Kijk maar eens naar merels die een nest bouwen voor hun jongen en af en aan vliegen met voedsel voor hun pasgeboren kroost.

Toch is het idee dat dieren gevoel hebben en pijn kunnen ervaren lange tijd verworpen door filosofen, die zeiden dat alleen mensen kunnen voelen en denken. Hun opvatting is nu, in de 21e eeuw achterhaald, maar nog steeds worden miljarden dieren behandeld op een manier die in strijd is met hun eigen aard en hun natuurlijke behoeften. In de vee-industrie leven miljarden dieren altijd binnen, opgesloten in krappe kooien, waarin ze zich nog niet eens om kunnen draaien. Veel dieren worden er opzettelijk verminkt om ze onder barre omstandigheden te kunnen houden en talloze dieren worden er veel te vroeg van hun moeder gescheiden, of zelfs direct gedood omdat het niet rendabel is hen in leven te houden.

In de wetenschap is er steeds meer aandacht voor de verwantschap tussen mens en dier. Bijvoorbeeld voor de overeenkomsten in het DNA, maar ook voor het vermogen van dieren om dingen te doen die tot voor kort exclusief aan mensen leken te zijn voorbehouden. Kippen kunnen leren door naar een beeldscherm te kijken, ze zijn in staat om in een groep tot 100 individuele soortgenoten te onderscheiden en ze 'praten' met elkaar via zo'n 30 verschillende 'geluiden'.

In dit weblog publiceren we verhalen over de wonderlijke levens van dieren. Het kan een bericht zijn over de resultaten van het nieuwste onderzoek, een boekbespreking of gewoon een opmerkelijk verhaal dat laat zien dat mens en dier veel dichter bij elkaar staan dan lang werd gedacht. Daarmee hopen we bij te dragen aan meer begrip voor het leven en de natuurlijke behoeften van dieren en natuurlijk vooral aan een wereld waar de dieren, met wie we onze planeet delen, worden behandeld met compassie en respect!

Dit weblog wordt uitgegeven door Compassion in World Farming, de internationale organisatie die opkomt voor het welzijn van landbouwdieren. 
  • Wil je meer weten over de relatie tussen mens en dier? Lees dan -in het Engels- verder op ciwf.org.
  • Wil je meer weten over het werk en de successen van Compassion in World Farming? Kijk dan op ciwf.nl