Schapen kiezen dezelfde vrienden

In Groot-Brittannië staat The Farm Animal Sanctuary, een opvangtehuis voor boerderijdieren. Er leven een paar honderd schapen die zich gedurende een periode van tien jaar op een natuurlijke manier hebben verdeeld over twee kuddes van elk rond de tweehonderd schapen. In de winter zitten ze allemaal bij elkaar in een aantal grote schuren. Maar elk jaar in de lente, als ze weer naar buiten mogen, groeperen ze zich in bijna exact dezelfde groepen als het jaar daarvoor.

Copyright: Compassion in World Farming / Elli Goodlet


Keith Kendrick, wetenschapper op de universiteit van Cambridge, heeft ontdekt dat schapen meer dan 50 gezichten van ‘vrienden’ kunnen onthouden gedurende een periode van twee jaar.

Deze ontdekkingen bewijzen maar weer dat schapen een ingewikkeld sociaal systeem hebben en dat het belangrijk is dat de moderne veehouderij hier rekening mee houdt. Schapen worden vaak van hun vrienden gescheiden tijdens het transport of in het slachthuis. Wij van Compassion in World Farming vinden het erg belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de gevoelens van dieren gedurende hun hele leven.

Bronnen:

The Farm Animal Sanctuary, Evesham, UK.
Kendrick, K. et al. (2001) Sheep don’t forget a face. Nature, 414 (6860): 165-6.

2 opmerkingen:

  1. Misschien zouden we allemaal veel minder vlees kunnen eten. Als we minder vlees consumeren kan de prijs ook gerust omhoog. Als we dan bovendien ook nog alleen oudere dieren slachten kunnen de dieren langer met hun vrienden in het weiland spelen! De gevoelens van dieren tellen ook mee!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nogmaals,... hoe weinig we weten over dieren!

    Veggie groeten,

    BeantwoordenVerwijderen