Moederliefde


De sterke band tussen een ooi en haar geadopteerde lammetje.
Copyright: Compassion in World Farming / Elli Goodlet


Van Janet Taylor van een dierenopvangcentrum in de buurt van het Engelse Worcester komt dit aandoenlijke verhaal over twee schapen. Jasmine was een volwassen ooi die al zes, zeven jaar geen lammetjes had gehad. In het weiland naast haar kwam op een gegeven moment een groep geredde schapen te staan, waaronder een aantal weeslammetjes. De daaropvolgende dagen begon ze steeds meer te blaten naar een van de weesjes, genaamd Alfie en Alfie blaatte ook terug. Janet besloot daarop Alfie bij Jasmine in de wei te zetten en toen gebeurde er iets prachtigs.

Alfie probeerde bij Jasmine te zogen, zoals hij bij z’n biologische moeder zou hebben gedaan, en Jasmine liet hem z’n gang gaan. Janet was er heel blij mee, want dit moedercontact kon alleen maar een positief effect hebben. Ondertussen bleef ze Alfie met de fles voeden, maar tot iedereens verbazing begon Jasmine op een gegeven moment zelf melk te produceren en kon ze Alfie voeden alsof het haar eigen lam was.

Er zijn veel verhalen bekend van vrouwelijke dieren die jonge weesjes hebben geadopteerd en gevoed. Soms zijn het zelfs weesjes van een andere diersoort; er zijn bijvoorbeeld verhalen bekend van zeugen die hondenpups grootbrengen.

Dit alles laat zien dat de moederband en de moederzorg voor alle wezens op aarde onontbeerlijk is, maar helaas worden veel dieren in de huidige veehouderijsystemen veel te vroeg bij hun moeder weggehaald. Nu we via de wetenschap zoveel kennis hebben gekregen over wat dieren allemaal kunnen en voelen, vindt Compassion in World Farming dat dierenwelzijn veel hoger op de agenda moet komen te staan van alle betrokkenen. Dit wordt ook onderschreven door de Europese wetgeving.

4 opmerkingen:

 1. En de mens.... maar verder doden voor zijn stukje vlees, en geld,
  vreselijk hoe men omgaat met dieren,
  ------
  "Zolang mensen dieren doden, zullen ze elkaar doden"
  ALBERT EINSTEIN

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op veganisme.eu/ecards zijn mooie kaarten te vinden wbt dieren en dierenliefde en uitspraken/citaten ook bij vriendschap en Kerstmis leuke zag ik net. Bovenste stukje is helemaal waar natuurlijk. Ik zelf heb een ram die aan de fles is nu al anderhalf jaar (belachelijk natuurlijk maar hij vraagt elke ochtend nog om het flesje, ik doe er wel meer water in dan lammerenmelk maar dat vertel ik hem natuurlijk niet! Voor de band die ik met hem heb vind ik het gewoon goed. Dieren zijn zo geweldig juist ook schapen fantastische eigenzinnige dieren!Dan zie je die offerfeesten echt verschrikkelijk die lieve onschuldige wezens opgeofferd aan de gekte en het egoisme van de mens.
  Wanneer houdt dit eens op en krijgt men inzicht... Groet, Louisa

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een vertederend verhaal! Daar kunnen we als mens nog een heleboel van leren.

  BeantwoordenVerwijderen