Emotionele schapen

Dierenwelzijn is ontzettend belangrijk, omdat dieren emoties kunnen voelen zoals angst, pijn, vreugde en tevredenheid. Een aantal wetenschappers heeft zich toegelegd op het bestuderen van de verschillende emoties die dieren kunnen voelen. De uitkomsten van hun onderzoek ondersteunen onze campagnes om mensen ervan bewust te maken dat dieren meer kunnen voelen dan we denken.


Tot voor kort werd gedacht dat het onmogelijk was om emoties bij dieren te meten. Men dacht dat wetenschappers soms onterecht menselijke emoties toedichtten aan dieren (antropomorfisme). Maar wetenschappers als Frans de Waal zijn bezig met baanbrekend onderzoek op het gebied van emoties bij dieren. Volgens deze groep wetenschappers is het zeer belangrijk om de overeenkomsten te zien tussen menselijke en dierlijke emoties.

Tijdens hun onderzoek zijn dezelfde technieken gebruikt als in de menselijke psychologie. Bij mensen kunnen we een emotie aflezen van iemands gezicht. Bij schapen hebben de wetenschappers gelet op de positie van hun oren.

Verrassing, verveling en voorspelbaarheid hebben een effect op de stand van de schapenoren. Als het schaap bepaalde verwachtingen had van een situatie, of het gevoel had macht te hebben over een bepaalde situatie, bracht dit een bepaalde reactie teweeg. Dit gebeurde ook als de schapen angst, boosheid, woede, wanhoop, verveling, afschuw en geluk voelden.

Schapen vertonen op dit vlak dus veel overeenkomsten met mensen en de onderzoekers zijn ervan overtuigd dat schapen deze emoties ook daadwerkelijk voelen, en niet alleen maar tonen.

Bron:
Veissier, I., Boissy, A., Desire, L., Greiveldinger, L. (2009) Animals’ emotions: studies in sheep using appraisal theories. Animal Welfare: 18, pp 347-354.

4 opmerkingen:

 1. De stand van de oren: als ze naar achteren staan dan zijn de schapen alert, als ze gewoon opzij staan (wat bij een schaap de normale stand is), dan voelen ze zich goed,of hebben niks in de gaten. Veel meer dan hun oortjes zie ik aan hun ogen of ze bang zijn en verder aan hun lichaamstaal dat ze uiterst gelukkig zijn of gewoon tevreden of in een soort van een dromerige gelukzaligheid met name als ik ze aan hun voorpootjes aai. Schapen die de ruimte krijgen om in contact met je te komen,aan die schapen zie je hoe een zeer eigen persoonlijkheid ze hebben, sommigen luisteren zelfs naar hun naam. Schapen lijken saai maar das bedrog!Schapen reageren heel sterk op invloeden vanuit de omgeving maar ook op de personen die ze kennen, die hoeven zich maar even iets anders te gedragen en direct reageert het schaap ook anders. Dat geeft ook al aan hoe alert ze zijn op jouw(jij mens)lichaamstaal.Emoties zijn gewoon te zien net als bij mensen.Das niks nieuws, daar hoef je geen wetenschapper voor te zijn om te kunnen vaststellen haha wat een onzin. Vriendelijke vega-schapen groet, Louisa

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nog maar eens het bewijs dat de meeste mensen zeer weinig afweten van dieren,

  Vegetarische groeten,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inderdaad, niks nieuws. Stand van de oren en ogen zijn bij de meeste dieren een vertaling van hun gevoelens. Ik heb nogal veel te maken met konijnen en kan aan hun oren en ogen precies zien wat er in ze omgaat.
  maar goed, in het voeren van campagnes is het altijd handig om zulke onderzoeken te kunnen gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Door een onderzoek wordt het in elk geval bewezen, maar iedereen die een dier heeft weet dit natuurlijk allang.. Ik heb zelf een hond en ik kan gewoon gezichtsuitdrukkingen van haar gezicht aflezen.. Dus om te denken dat wij dat alleen maar kunnen is een beetje raar..

  BeantwoordenVerwijderen