Hans het slimme paard

Paarden zijn erg goed in het lezen van lichaamstaal van mensen. Een paard dat ‘Clever Hans’ (Slimme Hans) genoemd werd, kon zelfs antwoord geven op rekensommen door met z’n hoef te tikken. Aan de hand van subtiele signalen die de vragensteller hem gaf, kon Hans antwoord geven op de vraag, maar deze persoon gaf hem deze signalen niet bewust. Hij registreerde kleine veranderingen in de gezichtsuitdrukking of ademhaling en vervolgens kon Clever Hans het goede antwoord geven.
Slimme Hans


Het publiek dacht in eerste instantie dat het paard zelf de som kon uitrekenen en waren een beetje teleurgesteld toen ze hoorden dat hij simpelweg lette op de lichaamstaal. Maar het feit dat Hans zo goed lichaamstaal kon lezen, is op zichzelf natuurlijk al verbazingwekkend. Hij zag kleine veranderingen in het gedrag van de vragensteller die mensen niet konden zien.

Pas na veel experimenten zagen mensen pas wat Hans al de hele tijd zag. Niet alleen paarden letten meer op ons dan we denken. Schapen hebben bijvoorbeeld een duidelijke voorkeur voor de gezichten van mensen die lachen in plaats van boos en gestrest kijken. Je kunt je dus gaan afvragen in hoeverre dieren onze gedachten kunnen lezen.

Bronnen:
Clever Hans (website van de BBC)
McGreevy (2004) Equine Behaviour: A Guide for Veterinarians and Equine Scientists.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten