Dieren die vooruit kunnen denken

Chimpansees, gaaien en kippen maken plannen voor de toekomst. Chimpansee Santino, die in een Zweedse dierentuin woont, verzamelt stenen en maakt zelfs projectielen van beton om later naar bezoekers te slingeren.
 
Santino maakt plannen (met dank aan Mathias Osvath voor de foto)

Er is ook door middel van onderzoek gekeken of de westelijke struikgaai plannen voor de toekomst maakt. Tijdens dit onderzoek werden de gaaien in een kooi gehouden die was verdeeld in een gedeelte waar ze ontbijt kregen en een gedeelte waar ze geen ontbijt kregen. De gaaien in de geen-ontbijtkooi hadden uiteindelijk drie keer zoveel nootjes verzameld als de gaaien in de ontbijtkooi. Het lijkt er dus op dat ze door hadden dat ze de volgende ochtend geen eten zouden krijgen en daarom verzekerden ze zichzelf van een maaltijd.

Gaaien hebben verrassende capaciteiten. Foto: iStockphoto.com

Tot voor kort dachten wetenschappers dat alleen mensen dit soort vermogens bezaten, maar uit dergelijke onderzoeken blijkt dat dieren deze bijzondere eigenschappen ook bezitten.

Ook kippen houden rekening met de toekomst. Er is ooit een onderzoek uitgevoerd waarbij kippen een kleine hoeveelheid voedsel snel konden bemachtigen of konden wachten voor een grotere hoeveelheid. En wat bleek: de kippen besloten te wachten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten