Spotlijsters herkennen gezichten

Spotlijsters kunnen razendsnel het gezicht van een individueel persoon herkennen die een gevaar vormt voor hun nest. Na relatief korte tijd kunnen de vogels iemand herkennen die hun heeft lastiggevallen en doen vervolgens alle moeite om deze persoon op afstand te houden, maar negeren hierbij andere voorbijgangers of vreemdelingen die in de buurt zijn.
Spotlijsters kunnen razendsnel individuen herkennen

Professor Doug Levey is zoöloog op de universiteit van Florida en heeft naar dit fenomeen onderzoek gedaan. “We weten niet of dit uniek is voor spotlijsters, maar we weten wel dat deze dieren dus een stuk intelligenter zijn dan we tot nu toe hebben gedacht. We weten al langer dat bijvoorbeeld kraaien en papegaaien zeer intelligente wezens zijn, maar deze vogels zijn relatief klein. Dit onderzoek werpt een heel ander licht op de intelligentie van vogels in het algemeen”, aldus Levey.

De spotlijsters in dit onderzoek leefden in een natuurlijke omgeving en volgens de onderzoekers is hun publicatie de eerste die laat zien dat “wilde dieren in hun eigen habitat individuen van een andere diersoort kunnen herkennen”.

Deze slimme vogels wijzen ons er op dat we de bijzondere vermogens van dieren moeten respecteren wanneer wij als mensen hun levens beïnvloeden.

1 opmerking:

  1. Tuurlijk zijn dieren veel slimmer dan heel veel mensen denken. En niet alleen slimmer, ze hebben vaak ook veel betere, onderlinge waarden en normen en hanteren deze ook naar elkaar. Dieren leven veel simpeler. Ze maken zich niet druk om benullige dingen, mensen daarintegen wel. Wij moorden, plunderen, maken ruzie en haten elkaar om elk mogelijk ding wat we kunnen vinden....
    Lang leve de dieren, maar als we zo doorgaan ben ik bang dat mijn spreuk niet lang stand zal houden. Dieren worden met het uitsterven bedreigd. En raad eens wie de boosdoener nummer 1 is....

    BeantwoordenVerwijderen