Chimpansee Santino rockt!

Jane Goodall’s observaties van chimpansees hebben onze kennis van deze intelligente dieren zonder twijfel naar een hoger plan gebracht. Chimpansees hebben namelijk sterke onderlinge familiebanden en zijn heel handig met gereedschappen.

Santino, een chimpansee in een Zweedse dierentuin, heeft veel mediabelangstelling getrokken doordat hij heeft laten zien dat hij vooruit kan denken. Chimpansees in dierentuinen gooien vaak stenen naar bezoekers en Santino gaat in zijn verblijf op zoek naar stenen en losse stukken beton. Hij bewaart deze en maakt schijven van de stukken beton om deze later naar bezoekers te gooien tijdens zogenaamde “vertoningen van dominantie” (als hij gestrest is of het even zat is om aangestaard te worden).
Foto: Santino, een heel pientere chimpansee

Dit gedrag lijkt erop te wijzen dat chimpansees vooruit kunnen denken. Eerder dachten wetenschappers altijd dat alleen mensen hiertoe in staat waren, maar op basis van dit soort observaties kunnen we concluderen dat andere dieren dit ook kunnen. Dr. Osvath, de wetenschapper die Santino geobserveerd heeft, verklaart: “Ik weet bijna zeker dat er nog meer dieren zijn die dit soort gedrag vertonen, zoals dolfijnen.”

Maar Santino blijkt nog meer te kunnen dan alleen plannen maken voor de toekomst, zoals in het artikel te lezen is:
“Het is interessant om te zien dat Santino blijkbaar heeft geleerd om de zwakke plekken in het beton van de omheining op te sporen. Als er water in de scheuren kruipt en vervolgens bevriest, raken er stukken los en dat veroorzaakt een hol geluid als erop geklopt wordt. Men heeft Santino zachtjes op het beton van de stenen zien kloppen. Hij ging harder kloppen als hij stukjes beton los wilde maken en voegde deze brokken toe aan z’n munitie.”

Santino is te zien in het onderstaande filmpje. Wij van Dierenlevens.nl zijn het niet helemaal eens met het commentaar in dit filmpje. Ten eerste is de titel “Ondeugende chimpansee vertoont menselijk gedrag”, terwijl Santino helemaal niet ondeugend is. Volgens het artikel zal Santino naar binnen worden verbannen als hij doorgaat met z’n “ondeugende gedrag”. Santino woont al in een niet-natuurlijke omgeving en het is beter om z’n leefomgeving te verrijken in plaats van deze nog meer te beperken.Dieren zijn in staat een heel ‘rijk’ leven te leiden en Santino’s verhaal laat zien hoe slim ze kunnen zijn. We moeten dieren de respectvolle behandeling geven die ze verdienen.

Bron van het verhaal: BBC News

Foto: Het personeel van de dierentuin noemt Santino “de Denker”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten