Het redden van walvis Valentina

Walvissen zijn gevoelige wezens
Steeds meer mensen beseffen dat walvissen zeer intelligente en begripvolle dieren zijn en dit blijkt ook uit weten-schappelijk onderzoek. Dit houdt in dat ze onder meer angst, pijn en andere negatieve emoties kennen, maar dat ze aan de andere kant ook veel plezier kunnen hebben in hun leven.

Het redden van Valentina
Leden van de Great Whale Conservancy merkten onlangs een jonge walvis op die zo verstrikt was geraakt in een visnet dat ze zich niet meer kon bewegen. Als ze haar niet hadden gered, zou dat haar dood hebben betekend.

Het is zonder twijfel een zenuwslopend proces geweest voor beide partijen. De dappere redders sneden zorgvuldig het net kapot waarin ze verstrikt was geraakt met het ene kleine mes dat ze bij zich hadden. Toen ze haar uiteindelijk hadden bevrijd, bleef het vrouwtje nog een uur lang hartstochtelijk rond hun boot springen en duiken en de redders hadden sterk het gevoel dat dat een teken was van pure vreugde. Ze was vast dolblij om weer bevrijd te zijn van het dodelijke net en waarschijnlijk heeft ze al die tijd de aandacht van andere walvissen en haar moeder proberen te trekken.

De redders doopten de jonge walvis Valentina en het prachtige filmpje is hier te zien.Duikers redden walvis…. en walvis redt duiker
Een soortgelijk verhaal waar we later in dit weblog op terugkomen, is het verhaal van een bultrug die gevaarlijk verstrikt was geraakt in krabbenlijnen. Uiteindelijk werd ze gelukkig door duikers opgemerkt en gered. Toen ze vrij was, zwom ze rondjes en ging ze alle duikers langs om ze even zachtjes aan te stoten. Een van de redders verklaarde: “Het was een heel teder gebaar, een beetje als een hondje dat blij is om je te zien en ik voelde me totaal niet bedreigd. Het was een geweldige en ongelofelijke ervaring.”

Eerder in dit weblog schreven we over de witte dolfijn Mila uit China. Deze dappere dame redde een duikster die tijdens een oefening in een zwembad in de problemen was geraakt en ze gebruikte haar gevoelige, dolfijnachtige neus om de duikster naar het wateroppervlak te leiden. Een van de medewerkers vertelde: “Mila zag al dat er een probleem was voordat wij dat zagen. Ze is een gevoelig dier dat nauw met mensen samenwerkt en ik ben ervan overtuigd dat dit meisje haar leven aan haar te danken heeft.”

Bronnen:
The Great Whale Conservancy www.greatwhaleconservancy.org

Broom, D.M. (2011) "The science of animal welfare and its relevance to whales’, in the Report of the Whale Welfare and Ethics Workshop" (Joint workshop of WSPA and UK govt, 22/23 March 2011)

Simmonds, M. (2006) ‘Into the brains of whales’. Applied Animal Behaviour Science 100: 1-2, p103-106

Whale and Dolphin Conservation Society www.wdcs.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten