Inktvis presenteert tropische verrassing

Geaderde octopussen zijn bijzondere onderwaterbewoners. Onderzoekers uit Melbourne hebben ontdekt dat ze verrassende fratsen uithalen met lege kokosnoten.De octopus zoekt naar doppen van kokosnoten die door mensen zijn weggegooid, verzamelt ze onder het lichaam en draagt zo de kokosnoten soms wel 20 meter met zich mee, wat een klungelig loopje tot gevolg heeft. De wetenschappers noemen dit ‘steltenlopen’, omdat de octopus tijdens het dragen zo raar op zijn poten loopt.

Al deze moeite is niet voor niets, de octopus heeft op deze manier namelijk altijd een draagbaar ‘pantser’ bij zich. Als er plotseling gevaar dreigt, kan de octopus snel tussen twee kokosnoothelften wegkruipen. Het is camouflage en bescherming in één.

Een bijzonder fenomeen; het gebruik van gereedschappen bij dieren duidt namelijk op een hoog intelligentieniveau, omdat ze vooruit denken. Er werd gedacht dat alleen de mens over dit vermogen beschikte, maar er worden ook steeds meer dergelijke verrassende capaciteiten bij dieren ontdekt. Ze denken vaak heel zelfstandig.

Wederom een schitterend verhaal uit het dierenrijk dat nog vele wonderbaarlijke verrassingen voor ons in petto heeft.

Met dank aan ITN (Independent Television Network).

Bron:
Finn, J. K., Treganza, T. and Norman, M. D. (2009) Defensive tool use in a coconut – carrying octopus, Current Biology, 19 (23): R1069-R1070.

2 opmerkingen:

  1. Prachtig om te zien ...en wonderbaarlijk. Hopelijk volgen er nog veel filmpjes uit het dierenrijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wonderbaarlijk mooi.... én SLIM!! En dan te bedenken dat wij mensen menen te mogen beschikken over dieren naar gelang onze behoeften... Gruwelijk.

    BeantwoordenVerwijderen