Varkens begrijpen spiegel

Spiegelbeeld. Foto: Compassion in World Farming / Elli Goodlet

Onlangs heeft een test uitgewezen dat varkens spiegels kunnen begrijpen; ze snappen waar een voerbak zich bevindt door in de spiegel te kijken. De eerste groep varkens kreeg voorafgaand aan de test de tijd om aan de spiegel te wennen, de tweede groep kreeg de spiegel pas te zien aan het begin van de test. De voerbak was leeg, zodat de varkens niet op hun neus konden vertrouwen bij het zoeken. Op één na vonden alle varkens die bekend waren met de spiegel de voerbak binnen 23 seconden, terwijl de varkens die de spiegel niet kenden erachter gingen kijken om de voerbak te vinden.

Zo zien we maar weer hoe ongelofelijk goed dieren kunnen zijn in het doorgronden van hun omgeving. Boerderijen met een hogere welzijnsstandaard zijn dan ook erg belangrijk, omdat varkens in de kale hokken van de vee-industrie snel verveeld en gefrustreerd kunnen raken. De vloer zou op zijn minst bedekt moeten zijn met strooisel, zodat ze lekker rond kunnen wroeten, net als hun wilde voorvaderen.

Bron:
Broom, D. M., Sena, H., Moynihan, K. L. (2009)
Pigs learn what a mirror image represents and use it to obtain information.
Animal Behaviour, Article in Press

2 opmerkingen:

 1. Er is nog zoveel dat we niet weten of niet willen weten van dieren,en dat de dieren dichter bij de mens staan dan velen denken is een feit!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook schijnt een varken het "verstand" van een twee-jarig kind te hebben.
  Varkens treden ook op in circussen etc.
  Vreselijk om te zien dat zulke intelligente dieren hier als levende worsten behandeld worden.
  Eet geen varkensvlees aub. (gezond is het in ieder geval niet)
  Groet van een Bezorgde Landgenoot uit Den Haag

  BeantwoordenVerwijderen