Paarden herkennen gezichten op foto's

Paarden spelen al honderden jaren lang een belangrijke rol in ons leven. Maar wat weten we nou eigenlijk van ze?

Dierenwelzijnsconsulente Heather Picket heeft speciaal voor dit weblog een artikel geschreven; een fascinerend stuk over het gedrag van paarden, hun cognitieve vermogens (zoals ‘denken’) en welzijnsbehoeftes. Paarden hebben een opmerkelijk complex sociaal leven. Onderdeel zijn van een kudde is voor hen van cruciaal belang en ze leggen soms meer dan 80 kilometer per dag af. Het zijn uitstekende diplomaten, aangezien ze vaak conflicten moeten oplossen om de kudde bijeen te houden.

Merries sluiten vaak vriendschappen voor het leven, en brengen hun tijd dan ook grotendeels samen door. Hun veulens onderling worden vervolgens ook vaak vrienden. Ze hebben een fenomenaal geheugen en er is zelfs aangetoond dat ze begrijpen dat een driedimensionaal beeld in een foto kan worden weergegeven. Paarden werden bijvoorbeeld getraind op het hebben van een favoriet speeltje (zoals een knuffelbeer of een frisbee); hierbij werden paardensnoepjes gebruikt als beloning. Vervolgens kregen ze een serie foto’s te zien van onder andere hun favoriete speeltje en in meer dan de helft van de gevallen kozen ze ook die foto. In een soortgelijk onderzoek (Stone 2009) ontdekte men dat paarden mensen op foto’s kunnen onderscheiden, zelfs eeneiige tweelingen!

Paarden worden vaak alleen in een stal gehouden en krijgen geconcentreerd voer te eten. Het voer wordt snel opgegeten, terwijl paarden onder natuurlijke omstandigheden vaak de hele dag aan het grazen zijn. Deze factoren kunnen soms leiden tot destructief gedrag zoals het heen- en weer bewegen van het hoofd, knagen aan de staldeuren en ijsberen. Bovengenoemd gedrag leert ons dat paarden, net als vele andere dieren, behoefte hebben aan een omgeving die volledig aansluit bij hun behoeftes, gevoelens en intelligentie.

Download het volledige artikel:
Pickett, H. (2009) ‘Horses: Their Behaviour, Mental Abilities and Welfare’.

Referentie: Stone, S. M. (2009) Human facial discrimination in horses: can they tell us apart?  Animal Cognition, Online first.

1 opmerking:

 1. Hallo allemaal:D

  Ik vindt het zo jammer dat sommige paarden gewoon mishandeld worden.
  Kijk,ik kan heel goed gezichten herkennen.
  Soms help ik paarden gewoon die niet vooruit willen of wat anders.
  Je kan zien als ze lief zijn.
  Dan zijn de neusgaten meestal een beetje tja eh....
  O,ja zijn zacht en een beetjes wiebelig,
  en de ogen zijn dan meestal dan helemaal rond.
  En de oren zijn ver uit elkaar.
  En als ze dat hebben.
  En nog steeds vervelend doen.
  Moet je ze even door iemand laten onderzoeken.
  Want dan hebben ze blijkbaar heel veel angst.
  Of heel veel pijn.

  Groetjes xindu
  P.S.
  Meer vragen stuur me dan een mail.
  mijn e-mail adres is.
  xindu-hendriks@ziggo.nl

  BeantwoordenVerwijderen