De band tussen moeder en kind

In de commerciële veehouderij worden jonge dieren zoals biggetjes en kalfjes al zeer vroeg gescheiden van hun moeder. De zoogtijd en de omstandigheden waarin deze jonge dieren opgroeien kan invloed hebben op hun geestelijk en lichamelijk welzijn.
Deze zeug en haar biggen genieten van betere leefomstandigheden.
Foto: Compassion in World Farming / Martin Usborne

Dieren die opgroeien in een interessantere en meer uitdagende omgeving zijn zelfverzekerder en leven harmonieuzer samen met hun soortgenoten. Ook lijken vrouwtjes minder moeite te hebben met het opvoeden van hun kroost, als ze de mogelijkheid daartoe krijgen. Biggen die - voor en na het spenen - naar buiten kunnen, blijken bijvoorbeeld minder problemen te hebben dan biggen die altijd binnen, in kale hokken zitten.

Biggetjes hebben hun moeder nodig
In de intensieve veehouderij worden biggetjes bij hun moeder weggehaald als ze ongeveer 2 tot 4 weken oud zijn. Op deze leeftijd zijn ze nog steeds afhankelijk van hun moeder wat betreft voeding, moederlijke zorg en bescherming. In de natuur beslaat de zoogtijd al gauw zo’n 3 tot 4 maanden.

Hoe jonger de biggetjes zijn als ze gescheiden worden van hun moeder, hoe meer ze zullen gillen om hun moeder, uit hun hok proberen te springen en hun neus tegen de buik van andere biggen wrijven, wat wonden kan veroorzaken. Dit is waarschijnlijk een poging om een tepel te vinden of lichamelijk contact met de moeder te zoeken. Biggen van 8 weken oud die in een semi-natuurlijke omgeving leven, vertonen dit heftige gedrag niet, maar wereldwijd is dit op commerciële boerderijen aan de orde van de dag.

Melkkalfjes
Melkkalfjes worden op commerciële boerderijen vaak al een paar uur na de geboorte van hun moeder gescheiden, terwijl de natuurlijke zoogtijd 9 à 11 maanden is. Koeien die van hun kalf gescheiden zijn zie je vaak onrustig heen en weer lopen en loeien, blijkbaar op zoek naar hun kalf. Op deze leeftijd vertonen kalfjes ook vaak gestrest gedrag.

De vitale band tussen moeder en kind. Foto: Compassion 
in World Farming / Karen Playford

Wetenschappers keken ook naar de langetermijneffecten die de scheiding had op het kalf. Als ze vlak na de geboorte van de moeder gescheiden worden, roept het kalf misschien niet vaak om de moeder, maar het kan zeker effect hebben op de gezondheid en ontwikkeling op lange termijn. Als kalfjes pas na lang samenzijn bij hun moeder worden weggehaald, zullen ze op dat moment meer overstuur zijn, maar voor hun langetermijnontwikkeling en zelfverzekerdheid is dit beter.

9 opmerkingen:

  1. En wat te denken van de koe zelf.
    Ze roept nog dagen om haar kind.
    Opnames uit een koeienstal met een loeiende koe op de achtergrond?..negen van de tien keer is het een koe waar het kalf net is weggehaald. Om alleen verder te moeten op transport naar een vet-mesterij oid.
    Vreselijk wanneer je bedenkt hoe het allemaal in zijn werk gaat..Daarbij is het een sprookje dat melk gezond is.
    Ga soyamelk drinken..veel gezonder, want in melk zit vaak pus van de uierontsteking die koeien vaak hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik vind het wreed om de jonge dieren gelijk bij de moeder weg te halen.
    gewoon belachelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Is het eigenlijk niet vreemd dat we net doen alsof bij dieren alles anders is dan bij mensen? En dat terwijl we op min of meer dezelfde manier zijn uitgerust: mensen en dieren hebben allebei dezelfde zintuigen: ogen en oren om gevaar te kunnen zien en horen, maar ook de mooie dingen van het leven, beiden kunnen voelen zodat ze weten waar ze wel of niet kunnen lopen, beiden hebben een smaakzintuig zodat ze weten wat wel of niet eetbaar is, beiden hebben een reukorgaan en ga zo maar door. Ook hebben we vrijwel dezelfde organen: hersenen, een hart, bloedsomloop, een baarmoeder, ogen, oren, huid, haren, darmen en ga zo maar door.
    Beiden houden van hun kinderen en voeden ze zo goed mogelijk op: een moederdier beschermt haar kinderen juist vaak veel meer dan de mens. Een geboren kalfje mishandelen we zodra we daar geld mee kunnen verdienen, terwijl wolven in het verleden ooit een gedumpt mensenkind hebben opgevoed. Dieren communiceren ook met elkaar. Het enige probleem is dat wij hen niet verstaan, en omdat we de macht over hen hebben en altijd op zoek zijn naar macht en geldgewin, buiten we dieren op schandalige manier uit. En waarom? Omdat het kan, omdat niemand ze beschermt. En we denken daar rijk mee te worden, maar is dat ook zo? Word je echt gezond van het eten van al die ellende? Bedenk maar eens welke stoffen er allemaal vrijkomen als je een dergelijk leven moet doorstaan en doodsangsten uitstaat voordat je wordt doodgemaakt... Als we een cavia injecteren met de stoffen die vrijkomen als we zeer angstig zijn, is die cavia binnen enkele minuten dood. Toch iets om over na te denken, want onze angsten zijn niets vergeleken bij die van een dier dat wordt afgevoerd naar een slachthuis, waar het stinkt naar bloed en ellende en geschreeuw van soortgenoten. Van de mens hoeft het dier geen hulp te verwachten, dat weet hij allang.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Aan anoniem - 15 april 17:47. Je vertegenwoordigt mijn mening met jouw reactie. Dank daarvoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Meer info over dit onderwerp: Kijk eens naar EARTHLINGS

    http://video.google.com/videoplay?docid=6361872964130308142#

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Deze reactie hierboven is PRACHTIG verwoord... Het is schandalig dat de mensheid haar macht misbruikt om te kunnen doen met dieren waar men zin in heeft. HET ROER MOET DRASTISCH OM; OOK WERELDWIJD!!
    LAAT JE STEM HOREN EN KOM OP VOOR DE (LANDBOUW)DIEREN!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het is te wreed voor woorden (en beelden) als je hierover nadenkt. Ik ben in varkensstallen geweest (jawel, de foute bio-industriestallen) en daar gezien hoe de zeugen (die echt mega-mega- groot zijn) tussen stangen op hun zij liggen en de biggetjes als gekken over haar heen springen in de hoop nog even de natuurlijke manier van zogen te mogen ervaren. Het is nu al zeker 4 of 5 jaar geleden, maar dat beeld verdwijnt nooit meer van mijn netvlies.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het feit dat die varkens tussen stangen liggen is alleen maar om te voorkomen dat ze op hun eigen biggen gaan liggen. Een varken is nogal lomp wat dat betreft. Het is dus alleen maar voor de bescherming van de biggen zelf. En de grootte van varkens verschilt per ras. Een wild zwijn is ook mega groot! De biggen blijven lang genoeg bij de moeder, want een varken wordt niet gebruikt voor melk. Het springen van de biggen op hun moeder, heet spelen.
    Alleen bij melkvee (runderen, paarden, ezels, kamelen) halen ze de jongen vroeg bij de moeder weg. Anders drinkt het jong alle melk en hebben wij niks.
    Uiteraard kun je dan gaan melken, maar dat verhoogt extreem de kans op een uierontsteking (mastitis).
    En het verhaal over pus in de melk is dikke onzin! Koeien krijgen een band om de poot als ze een onsteking hebben en de melk gaat gewoon de put in! Dus niet in de tank!
    En het is voor een kalf ook niet gezond om deze melk te drinken, dus probeer via die weg ook niet een discussie te starten!

    Ik ben het er mee eens dat mensen niet goed omgaan met dieren. Maar zolang er nog mensen zijn die denken dat melk uit de fabriek komt en niet weten hoe groot varkens en runderen zijn, hou ik me lekker op de vlakte.
    Er zijn trouwens boeren die kappen om de uiers van hun koeien doen om zo het kalf uit 1 kwartier te kunnen laten drinken. Meestal produceert melkvee genoeg melk uit 1 kwartier voor een kalf. De andere 3 kwartieren kunnen zo gemolken worden en is er genoeg voor de mens over.
    Ook boeren moeten zich houden aan de melkquota. Overproductie is dus niet toegestaan. Zo zijn er dus mensen die wel het beste voor hebben met hun dieren.

    Een dier moet nou eenmaal een jong hebben om melk te produceren. Als een koe niet elk jaar kalft, komen ze droog te staan. Ze geven geen melk meer.
    Zo is de natuur nou eenmaal. Wij mensen maken daar gebruik van.
    We hebben toch ook geen medelijden met de broccoli die een mooie bloemknop produceert en dan wordt afgekapt om opgegeten te worden?
    Of die arme kippen die berooft worden van hun eieren?
    Nee, als je alles goed wilt doen, moet je je eigen vee gaan houden. Zelf je kip slachten, zelf de eieren rapen, je eigen groente verbouwen (en geloof me, je begint met gif als je kool opgevreten wordt door duizenden rupsen, want anders heb je niks te eten), je eigen koe met stier, enzovoorts!
    Of je moet gewoon niks meer eten, maar ik denk dat we dat ook niet aankunnen.
    Het is dus kiezen of delen.
    Een goede wereld begint bij jezelf!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Voor een onderzoek ben ik bezig met dit onderwerp. Hebben jullie wellicht de titels van de onderzoeken (met name dat over de scheiding van de kalveren van de moederdieren)?

    BeantwoordenVerwijderen