Kapucijneraapjes: eerlijk zullen we alles delen

In de BBC-documentaire “Capuchins: The Monkey Puzzle” uit 2007 zijn twee kapucijneraapjes te zien die op een aandoenlijke manier tonen dat ze kunnen samenwerken en eerlijk willen delen.

In het eerste experiment werkten de aapjes samen om een probleem op te lossen met behulp van gereedschap. Aan de ene kant van een transparant scherm staat een doos hazelnoten en aan de andere kant ligt de vuursteen waarmee de deksel van de doos kan worden gehaald. Een van de apen heeft de steen, maar kan niet bij de noten, een andere heeft de doos noten, maar kan niks beginnen zonder de steen. De aapjes besluiten samen te werken: de één geeft de ander de steen, zodat de doos kan worden opengemaakt. Vervolgens verdeelt het aapje de hazelnoten eerlijk: drie voor zichzelf en drie voor z’n ‘teamgenoot’. Zonder samen te werken, hadden de kapucijneraapjes de puzzel nooit kunnen oplossen.

Ook in het tweede experiment gaven de aapjes blijk van gevoel voor eerlijkheid. Ze werden getraind om een witte munt in te leveren in ruil voor eten. Toen de twee aapjes een ongelijke beloning kregen, wilde het aapje dat de minder lekkere beloning kreeg, de beloning niet eens hebben. Hij bleef liever hongerig dan dat hij akkoord ging met een ongelijke beloning.

Bekijk hier het filmpje:Bron:
BBC Two documentaire “Capuchins: The Monkey Puzzle”, 22 September 2007, 18:30.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten