Varkens verdienen een beter leven

Het is een wijdverspreid feit dat varkens intelligente en nieuwsgierige dieren zijn. In de natuur maakt een zeug een veilig nest voor haar biggen en de band tussen moeder en kind is ijzersterk.

Uit een recent onderzoek blijkt daarnaast dat varkens een zogenaamd ‘episodisch geheugen’ hebben. Dit is een specifiek soort geheugen dat duidt op hoogontwikkelde mentale vermogens.

Ondanks dat wij weten dat varkens intelligente en gevoelige dieren zijn, wordt het grootste deel van de varkens in de wereld in de vee-industrie gehouden. En als het dierenwelzijnsargument niet overtuigend genoeg is om hiermee te stoppen, dan zou het varkenspestargument dat zeker moeten zijn. Een vieze, overvolle stal met gestreste dieren is een ideale broedplaats voor virussen en bacteriën. (De link verwijst naar een filmpje op de site van CNN waarin varkenspestexpert dokter Michael Greger aan het woord komt.)

Op een scharrelboerderij of, nog beter, een biologische boerderij krijgen varkens een veel beter leven. Laten we hen ruimte, frisse lucht en een dierwaardig leven geven. 
Een betere levenskwaliteit (foto: Compassion in World Farming / Martin Usborne)

2 opmerkingen:

  1. Mooi artikel en idd laat ook de dieren zonder stress leven en lekker buiten kroelen met hun kids !!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. helaas worden er per dag heel veel varkens en biggetjes gedood na een crimineel vervoer zonder water, kilometers lang naar een land waar per dier EEN CENT wordt bezuinigd op het slachten.
    En dat na een bevalling op een draadrooster zonder stro voor een betere ligging, een verblijf op een draadrooster, en meteen na 6 weken weer dekken zodat er nog meer vlees kan worden gegeten. Eet smakelijk .

    BeantwoordenVerwijderen