Op zoek naar geluk

Boer en bekroond journalist John Humphrys weet als geen ander dat boerderijdieren gevoelig zijn en met respect moeten worden behandeld. Hij beschrijft het belang van een goede behandeling van vee met de volgende woorden: “Een goede boer zorgt dat z’n dieren gezond én gelukkig zijn.’
Omdat boerderijdieren gevoelige wezens zijn, is het belangrijk dat de boeren weten wat er in hun brein omgaat. Dieren die bang zijn voor mensen omdat ze in het verleden ruw of slecht zijn behandeld, kunnen meer gestrest zijn en meer lichamelijke problemen hebben. Een koe die daarentegen goed wordt behandeld, is vaak gelukkiger. Onderzoekers hebben zelfs ontdekt dat als boeren tegen hun koeien praten, de koeien relaxter zijn (maar dit is wellicht niet zo verbazingwekkend).

Het filmpje over de koeien is hier te zien.

John Humphrys zegt over melkkoeien die uit de winterstal weer de wei in worden gelaten het volgende: “Ze rennen over het veld en schoppen met hun poten in de lucht. Ze hebben zes maanden in stallen geleefd en op beton moeten staan. Nu voelen ze het gras weer onder hun poten. Het lijkt echt alsof ze de lente in hun bol hebben. Je wordt er helemaal blij van als je het ziet.”

2 opmerkingen:

  1. Hier kijk ik níet van op!! Alle dieren hebben, net als de tweebenige zoogdieren die mensen worden genoemd, een ZIEL!! En dus kennen ook koeien emoties!!
    Mooi filmpje ook, hoewel ik toch een naar gevoel krijg als ik die lieve koeien zie met hun AFGEZAAGDE hoorns... Het draait uiteindelijk toch allemaal om productie...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En die monsterlijk grote uiers zien er ook niet uit... Saskia

    BeantwoordenVerwijderen